Szampan, szlachetny trunek z paryskich salonów

Luksusowe bąbelki

Kojarzy się z luksusem i hucznie obchodzonymi świętami, a zadziorne bąbelki w kieliszku przywołują dobre wspomnienia. Idealnie komponuje się z owocami morza, serami czy też truskawkami w czekoladzie, lecz możemy go pić zarówno przed, po, jak i w trakcie posiłku. Szampan to król szlachetnych trunków. Uwiódł nawet Marylin Monroe, która podobno lubiła zażywać szampańskiej kąpieli (zużywając przy tym ponad 350 butelek). Jednak co tak naprawdę kryje się pod nazwą tego wybornego trunku?

champagne-1500020

 

O szampanie słów kilka

Szampan (le champagne) to nic innego, jak pewien rodzaj wina musującego. Pochodzi z Szampanii (region w północno- wschodniej Francji, położony zaledwie 150km. od Paryża), stąd też jego nazwa. Wina musujące, produkowane „szampańską” metodą w innych regionach Francji, nazywane są mousseux.

Winogrona używane do produkcji szampana zbierane są ręcznie tak, aby zadbać o jak najwyższą jakość owoców. Do szczepów winorośli, z których produkowany jest szampan należą: chardonnay, pinot noir oraz pinot meunier. Produkcja szampana jest procesem niesamowicie ciekawym. Istotne jest to, że nie jest on nasycany sztucznie dwutlenkiem węgla. Cały dwutlenek węgla zgromadzony w butelce powstaje w wyniku naturalnego procesu fermentacji wina. Tak, to właśnie on tworzy te urocze bąbelki.

Fermentacja jest tak naprawdę podstawą produkcji szampana. W pierwszej fazie wino fermentuje w kadziach, w drugiej już w butelkach. Butelki przechowuje się w piwnicy, pochylone w kierunku korka. By wytrącić osad, codziennie przekręca się je o 1/4 obrotu. Kiedy cały osad zbierze się już w szyjce butelki, następuje etap oczyszczania (usuwanie osadu i zastąpienie go starym winem z dodatkiem cukru) oraz końcowy etap dojrzewania szampana.

Jaki szampan wybrać?

Sklepowe półki uginają się od wyboru. Poniżej krótka ściąga z oznaczeniem, które możecie spotkać na butelkach.

TAG

I jeszcze kilka wskazówek, jak wybrać dobry szampan 🙂

  1. Prawdziwy szampan na etykiecie pod napisem „champagne” będzie posiadał zarejestrowaną nazwę producenta.
  2. Na butelce zawsze pojawi się informacja, czy szampan jest wytrawny czy słodki.
  3. Na etykiecie umieszczona jest data produkcji, objętość butelki, informacja o procentowej zawartości alkoholu a także miasto produkcji i kraj pochodzenia.
  4. Najlepsza temperatura do przechowywania szampana to 6-9° C.
  5. Szampana podajemy w kieliszkach typu flute lub tulipan.

une flûte

Kochani, życzę Wam szampańskiej zabawy sylwestrowej i słodkich uciech kubków smakowych! 😀 Joyeuse fête!

Advertisements

5 Replies to “Szampan, szlachetny trunek z paryskich salonów”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s